Založ si blog

Medveď vládca lesa

Do doliny kde mám chatu sa prisťahoval medveď. Zakrátko odtiaľ zmizli srny a lane čo sa chodili pásť až k chatám, ľúto mi je najmä za mladým krásnym srnčekom. Utekajú aj diviaky. Aká je to ochrana prírody keď sa chráni dravec a jeho obete utekajú k poliam, dedinám a mestám ? Čo mňa po chlpatej opache keď radšej vidím iné, menej nebezpečné zvieratá, či ovečky na stráňach… Prečo zasa počúvame EU názory že ich je málo ale susedia ich dovoz do svojich krajín od nás nechcú ? Stupídne sú tiež názory že im ľudia vyzbierajú čučoriedky a maliny a preto chodia do kontajnerov. Hlavne pred vykŕmením na zimu idú, ale najmä také ktoré sú vytláčané z divočiny väčšími jedincami ktoré si strážia svoje teritóriá. Čiže do istej miery ich človek ruší, ale hlavne ich kruto vyháňa starší príbuzný.

Každý kto sa angažuje na ochranu medveďa nech si predstaví ako loví mláďa srnky či diviaka, alebo ovečku v košiari. Je to totiž šelma a strhne čo chytí, nielen staré a choré kusy. Romantická predstava plyšáka na medíku ktorý si len chráni svoj domov je absurdná.

Je to v duchu súčasnej na hlavu postavenej filozofie v ktorej je akoby väčšia ochrana šeliem a páchateľov a nie ich obetí.

Väčšina ochrancov medveďa sú ľudia z miest ktoré sú zatiaľ pred ním bezpečné. No opíšme na ilustráciu predstavu vidiečana. Má rád holuby v meste a pôjde ich tam kŕmiť, lebo jemu sa v meste páčia a pôsobí to naň romanticky. A tak ako hovoria priaznivci zabezpečenia kontajnerov, bol by proti hubeniu potkanov a presadzoval by nie ich zabíjanie ale ochranu pred nimi a štátne kompenzácie škôd ktoré by spôsobili.

 

Vodopád a ľadopád v Hlbokom pri Bytči

05.02.2019

Máloktorý vodopád je tak dostupný – len 500 m za dedinou. Snáď len ten v kúpeľoch Lúčky pri Ružomberku, ktorý je ale priamo v dedine, čiže aj keď je krásny, nie je v lese a prostredie je skôr ako atrakcia v parku, nie v prírode. Sú väčšie ľadopády ako Brankovský či hoci zamrznutý Šútovský, no tento má asi najatraktívnejšie okolie. Zbadáte ho až pár metrov [...]

Slnečné skaly a ľady Rajčianky – Porúbka

05.12.2018

Keď opadnú listy odhalia sa pohľady medzi stromy či z hrebeňov, vidno viac skál a ak príde suchá zima treba nielen plánovať výlety k skalám ale podľa možnosti aj k zamrznutým jarkom či riekam. Porúbka – kúsok na juh od Žiliny, ponúka pomerne atraktívne výletné možnosti. Od stanice na najbližšom malom kopci zažijete malebné pohľady na Rajeckú dolinu s Kľakom na jej [...]

Dať si do nosa na moravskej chate. Vrchpredmier – Západné Beskydy

26.11.2018

Vrchpredmier je posledná dedina v severozápadnom kúte Slovenska. Už za Turzovkou sa stúpa medzi hory a aj trasa autom či lepšie motorkou je očarujúcou ak sa prejde oblúk najprv na sever na Klokočov, ďalej na Jelitov a Olešnú, dá sa zastaviť na prechádzku ku kamenným guliam Klokočovského skália či kratšie – ku kaplnke sv. Anny s prameňom výbornej vody kam chodil za mladi [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 24674x
Priemerná čítanosť článkov: 2742x

Autor blogu

Kategórie