Založ si blog

Dať si do nosa na moravskej chate. Vrchpredmier – Západné Beskydy

Vrchpredmier je posledná dedina v severozápadnom kúte Slovenska. Už za Turzovkou sa stúpa medzi hory a aj trasa autom či lepšie motorkou je očarujúcou ak sa prejde oblúk najprv na sever na Klokočov, ďalej na Jelitov a Olešnú, dá sa zastaviť na prechádzku ku kamenným guliam Klokočovského skália či kratšie – ku kaplnke sv. Anny s prameňom výbornej vody kam chodil za mladi aj Jožko Kroner, a skončiť na stanici pri múzeu kde sa narodil.

No na krátku túru na hranicu ktorá ja bohato posiata českými chatami – hľa ká to kultúra turistiky – je v sychravom novembri jeden z najlepších nápadov. Po žltej značke je to vyše hodinky na chaty pri osade Biely Kríž, no bez značenia sa dá skôr prísť cez „Chylíkovcov“ na inú hospodu. Čiže odbočiť kúsok po začiatku žltej vľavo. Pomedzi riedke osídlenie obývaných i víkendových domov sa vojde do hustého lesa a z neho ste zakrátko v osade na hrebeni. Tam sme už videli pod kopcom nie veľkú drevenú chatu ktorú sme netipovali na reštauračnú no bolo pri nej podozrivo veľa áut…

Po hrebeni sa ide tiež občas medzi domami a tu bolo krásne vidno ako rozdelenie republiky doľahlo na isté lokality až absurdne. Cesta bola hranicou a na jednej strane bola obývaná chalupa na Slovensku, na opačnej v ČR. Sused sa môže cez cestu z okna na pár metrov spýtať co novýho na Slovensku a naopak hoci aké je počasie v Česku.

Nenápadná drevená stavba je naozaj chatou s reštauráciou, strohá architektúra asi aj kvôli účelu – postavená bola cez 2.svetovú ako colnica pre nemeckých vojakov na hranici so Slovenskom. No bolo tam veľmi príjemne, už za vchodom je recepcia výčapom, stoly, kachle a fajn obsluha, tak nejako prirodzenejšie srdečná ako u nás, zvedavá na pôvod a pochod turistov.

Či brali aj eurá neviem, my sme mali prachy.

Naspäť, ak sa neužili dosť z terasy, si treba vychutnať výhľady do doliny a krátke na moravskú stranu. Dolu na zastávke ste najviac za 30 minút.

Sobotný autobus dáva dostatočné dvojhodinové časy na túto túru, my sme ráno prišli od Čadce cez Turzovku a naspäť sa ide cez Jelitov, čo je prejdený oblúk ktorý spomínam na začiatku. Dať si toľko do nosa, aby sa aspoň horská časť cesty neprespala…

Vodopád a ľadopád v Hlbokom pri Bytči

05.02.2019

Máloktorý vodopád je tak dostupný – len 500 m za dedinou. Snáď len ten v kúpeľoch Lúčky pri Ružomberku, ktorý je ale priamo v dedine, čiže aj keď je krásny, nie je v lese a prostredie je skôr ako atrakcia v parku, nie v prírode. Sú väčšie ľadopády ako Brankovský či hoci zamrznutý Šútovský, no tento má asi najatraktívnejšie okolie. Zbadáte ho až pár metrov [...]

Slnečné skaly a ľady Rajčianky – Porúbka

05.12.2018

Keď opadnú listy odhalia sa pohľady medzi stromy či z hrebeňov, vidno viac skál a ak príde suchá zima treba nielen plánovať výlety k skalám ale podľa možnosti aj k zamrznutým jarkom či riekam. Porúbka – kúsok na juh od Žiliny, ponúka pomerne atraktívne výletné možnosti. Od stanice na najbližšom malom kopci zažijete malebné pohľady na Rajeckú dolinu s Kľakom na jej [...]

ZÁKOPČIE U POLIEVKOV – DLHÉ POLE (JAVORNÍKY)

19.11.2018

Nie vždy trasa začína tak zaujímavo. Už zastávka autobusu je oproti peknému horskému hotelu, vyššie posedenie, nato prechod cez jarok a vstup do hlbokého lesa. Tam je pre všímavých rarita – sútok potokov v takmer rovnako hlbokých kaňonoch – oba tak zo 10 metrové. Zakrátko typické Kysuce – samota s chalúpkami, zvlášť vydarená naľavo pod lesom, dala sa odfotiť spolu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 24706x
Priemerná čítanosť článkov: 2745x

Autor blogu

Kategórie