Založ si blog

Slnečné skaly a ľady Rajčianky – Porúbka

Keď opadnú listy odhalia sa pohľady medzi stromy či z hrebeňov, vidno viac skál a ak príde suchá zima treba nielen plánovať výlety k skalám ale podľa možnosti aj k zamrznutým jarkom či riekam.

Porúbka – kúsok na juh od Žiliny, ponúka pomerne atraktívne výletné možnosti. Od stanice na najbližšom malom kopci zažijete malebné pohľady na Rajeckú dolinu s Kľakom na jej konci, železnicu Anče pri ceste na Rajec… je to kopec na ktorom sa zdola robia preteky motoriek do vrchu. Oproti za cestou na Turie sa týči historický objekt „Turská skala“ osídlená od staroveku, pre svoju strategickú polohu, podobné výhľady, no zvlášť na staničku ktorá je pekná možno len z tohto vyvýšeného pohľadu. Navrchu cítite históriu a nech už je to čímkoľvek, akoby ste šliapali po hŕbach úlomkov a skrytých chodieb…

Na modrej značke za Rajčiankou je pekná skalnatá úžina a dolina za ňou, v tichu vedľa potoka pod skalami zízajúcimi spoza bukov sa dostanete na hrebeň Skaliek s krásnymi výhľadmi na Lietavský hrad a Žilinu.

A krátkym výletom, mne už obľúbeným, je prejsť sa okolo horolezeckých skál a Rajčianky ku kempu.

Už prejdenie železného železničného mosta je hlavne pre deti dobrodružstvom, pod špárami hučí rieka, isté napätie je aj z možného príchodu vlaku – za mostom už ste v inom svete – pekná hora a chodník stúpa v záreze kopca, zakrátko z riadnej výšky hľadíte dolu strmým brehom na Rajčianku a okolo balvanov už na dolinu pri chatách. Kto tam nebol, choďte aspoň k skalnej úžine, pokochajte sa prírodným dielom a späť.

Využite teda suchú mrazivú zimu k prechádzke k zamrznutým úkazom rieky a lepšie pohľady na Slnečné skaly vďaka opadnutým listom.

Niektoré pohľady sú skutočne rozprávkové. Horolezci majú pod skalami posedenia z ohniskami, je tam studnička, laik ako ja môže hádať ako sa lezie na označených aj pomenovaných trasách.

Posedieť sa dá (radšej v lete) na protitankových zátarasoch – obrovských kockách betónu ktoré postavili v úzkej časti doliny od Turskej skaly k Slnečným.

Do kempu staré tabule zakazujú vstup, no v zime sme to riskli a videli skalu ktorá v spodnej časti vyzerá ako tvár z profilu.

Vodopád a ľadopád v Hlbokom pri Bytči

05.02.2019

Máloktorý vodopád je tak dostupný – len 500 m za dedinou. Snáď len ten v kúpeľoch Lúčky pri Ružomberku, ktorý je ale priamo v dedine, čiže aj keď je krásny, nie je v lese a prostredie je skôr ako atrakcia v parku, nie v prírode. Sú väčšie ľadopády ako Brankovský či hoci zamrznutý Šútovský, no tento má asi najatraktívnejšie okolie. Zbadáte ho až pár metrov [...]

Dať si do nosa na moravskej chate. Vrchpredmier – Západné Beskydy

26.11.2018

Vrchpredmier je posledná dedina v severozápadnom kúte Slovenska. Už za Turzovkou sa stúpa medzi hory a aj trasa autom či lepšie motorkou je očarujúcou ak sa prejde oblúk najprv na sever na Klokočov, ďalej na Jelitov a Olešnú, dá sa zastaviť na prechádzku ku kamenným guliam Klokočovského skália či kratšie – ku kaplnke sv. Anny s prameňom výbornej vody kam chodil za mladi [...]

ZÁKOPČIE U POLIEVKOV – DLHÉ POLE (JAVORNÍKY)

19.11.2018

Nie vždy trasa začína tak zaujímavo. Už zastávka autobusu je oproti peknému horskému hotelu, vyššie posedenie, nato prechod cez jarok a vstup do hlbokého lesa. Tam je pre všímavých rarita – sútok potokov v takmer rovnako hlbokých kaňonoch – oba tak zo 10 metrové. Zakrátko typické Kysuce – samota s chalúpkami, zvlášť vydarená naľavo pod lesom, dala sa odfotiť spolu [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 24708x
Priemerná čítanosť článkov: 2745x

Autor blogu

Kategórie