Slnečné skaly a ľady Rajčianky – Porúbka

5. decembra 2018, panbrat, Nezaradené

Keď opadnú listy odhalia sa pohľady medzi stromy či z hrebeňov, vidno viac skál a ak príde suchá zima treba nielen plánovať výlety k skalám ale podľa možnosti aj k zamrznutým jarkom či riekam.

Porúbka – kúsok na juh od Žiliny, ponúka pomerne atraktívne výletné možnosti. Od stanice na najbližšom malom kopci zažijete malebné pohľady na Rajeckú dolinu s Kľakom na jej konci, železnicu Anče pri ceste na Rajec… je to kopec na ktorom sa zdola robia preteky motoriek do vrchu. Oproti za cestou na Turie sa týči historický objekt „Turská skala“ osídlená od staroveku, pre svoju strategickú polohu, podobné výhľady, no zvlášť na staničku ktorá je pekná možno len z tohto vyvýšeného pohľadu. Navrchu cítite históriu a nech už je to čímkoľvek, akoby ste šliapali po hŕbach úlomkov a skrytých chodieb…

Na modrej značke za Rajčiankou je pekná skalnatá úžina a dolina za ňou, v tichu vedľa potoka pod skalami zízajúcimi spoza bukov sa dostanete na hrebeň Skaliek s krásnymi výhľadmi na Lietavský hrad a Žilinu.

A krátkym výletom, mne už obľúbeným, je prejsť sa okolo horolezeckých skál a Rajčianky ku kempu.

Už prejdenie železného železničného mosta je hlavne pre deti dobrodružstvom, pod špárami hučí rieka, isté napätie je aj z možného príchodu vlaku – za mostom už ste v inom svete – pekná hora a chodník stúpa v záreze kopca, zakrátko z riadnej výšky hľadíte dolu strmým brehom na Rajčianku a okolo balvanov už na dolinu pri chatách. Kto tam nebol, choďte aspoň k skalnej úžine, pokochajte sa prírodným dielom a späť.

Využite teda suchú mrazivú zimu k prechádzke k zamrznutým úkazom rieky a lepšie pohľady na Slnečné skaly vďaka opadnutým listom.

Niektoré pohľady sú skutočne rozprávkové. Horolezci majú pod skalami posedenia z ohniskami, je tam studnička, laik ako ja môže hádať ako sa lezie na označených aj pomenovaných trasách.

Posedieť sa dá (radšej v lete) na protitankových zátarasoch – obrovských kockách betónu ktoré postavili v úzkej časti doliny od Turskej skaly k Slnečným.

Do kempu staré tabule zakazujú vstup, no v zime sme to riskli a videli skalu ktorá v spodnej časti vyzerá ako tvár z profilu.