Vodopád a ľadopád v Hlbokom pri Bytči

5. februára 2019, panbrat, Nezaradené

Máloktorý vodopád je tak dostupný – len 500 m za dedinou. Snáď len ten v kúpeľoch Lúčky pri Ružomberku, ktorý je ale priamo v dedine, čiže aj keď je krásny, nie je v lese a prostredie je skôr ako atrakcia v parku, nie v prírode. Sú väčšie ľadopády ako Brankovský či hoci zamrznutý Šútovský, no tento má asi najatraktívnejšie okolie.

Zbadáte ho až pár metrov pred ním, je schovaný za skalou a tým krajší je jeho „objav“.Je už v skalách ktoré ako typické Súľovské majú fantastické tvary, no okolo neho tiež užasnuto hľadíte na vysoké kolmé skalné steny ako na steny katedrály. A hoci som tam bol zo šesťkrát vždy na nich nájdem niečo nového. A naposledy dačo naozaj podobné artefaktom v týchto stavbách. Zhora spoza rohu škľabila sa na mňa hlava potvory, rarach ako soška spoza rímsy či chrlič dažďovej vody, stredoveké strašidlo…

 

V noci pršalo a dážď takto zmyje sneh z ľadu a vyhladí ho do istej voskovej podoby. Pôsobí to neprirodzene ale zaujímavo.

 

 

Skaly vľavo majú navyše zaujímavé hnedočervené sfarbenie.

 

 

Kto pôjdete autom okolo Bytče nájdite si hodinku na tohto zimného krásavca, a asi sa k nemu vrátite aj v lete. Naozaj nádherný úkaz a miesto.